مهارت های زندگی
مهارت انتخاب و اولویت بندی کارها در سال سوم هنرستان
در ادامه ی بحث برنامه ریزی استراتژیک ، به مهارت اولویت بندی کارها در زندگی و سال سوم هنرستان می پردازیم. ما با دانش آموزانی هر روزه سروکار داریم که اظهار دارند ما برای یک سری کارها مثل مطالعه دروس کنکوری وقت نداریم . و در برنامه ریزی به مشکل می خوریم.
تصویر ذهنی هر دانش آموز
در جواب باید گفت که در ذهن هر دانش آموز یک تصویر ذهنی وجود دارد ،که الان چه کارهایی برای من مهم هستند و من چه کارهایی را ترجیح می دهم یا چه کارهایی را برای انجام دادن بیشتر دوست دارم بنابراین هر دانش آموز با توجه به شرایط ذهنی خود کارهایش را اولویت بندی کرده و سپس انجام می دهد.
تغییر اولویت های ذهنی دانش آموز
پس از صحبت با دانش آموز در مورد اینکه چرا نمی تواند برای کنکور زمان اختصاص دهد و بررسی عوامل متوجه می شویم که در ذهن این دانش آموز اولویت بندی کارها اشتباه تعریف شده است. مثلا بعد از مدرسه تا ساعت پنج تلویزیون می بیند بعد باید با گوشی خود بازی کند یا از اینترنت استفاده کند یا به کارهایی که مورد علاقه اش است بپردازد و بعد تکالیف مدرسه را انجام دهد. به این شکل هیچ زمانی برای درس خواندن برای کنکور باقی نمی ماند. مشکل این دانش آموز با تغییر اولویت های ذهنی و اصلاح برخی عادت های غلط حل می شود و می تواند هر روز سه ساعت وقت خالی برای پرداختن به کنکور داشته باشد . پس اولویت بندی صحیح بسیار مهم است. پس چه موقع ما نیاز به اولویت بندی در کارها داریم؟
اهمیت اولویت بندی در زندگی
دانش آموزی را فرض کنید که هفتگی ۲۰ هزار تومان پول توجیبی دریافت می کند و قراراست یک هفته را با این پول بگذراند، چون منابعی که در دست دارد، یعنی همان پول، محدود است باید برای خواسته هایی که در طی یک هفته دارد اولویت بندی کند. اگر اولویت بندی را به صورت درست انجام ندهد نمیتواند پولش را برای مهم ترین خواسته هایش هزینه کند. پس ما چه زمانی سراغ اولویت بندی میرویم ،زمانی که منابع ما محدود و خواسته ، فعالیت ها ویا کارهای ما خیلی زیاد اند این یک مثال بود، برای اینکه مفهوم اولویت بندی را بهتر متوجه شوید.
اهمیت اولویت بندی در سال سوم هنرستان
اما در مورد سال سوم هنرستان همانطور که می دانید زمان ما یعنی همان منبعی که در اختیار داریم خیلی محدود است و کارهایی که قرار است انجام بدهیم حجم زیادی دارند ما کارها را به سه دسته تقسیم کردیم کارهایی که از گذشته به ارث برده ایم و الان برای ما عادت شده اند مثل دیدن تلویزیون یا بازی های کامپیوتری ، کارهایی که امسال برای مدرسه و گرفتن دیپلم باید انجام بدهیم و کارهایی که برای آینده ، کنکور و قبولی در یک دانشگاه خوب باید انجام بدهیم. پس برای اینکه بتوانیم کارهای گذشته ، حال و آینده را در کنار هم بگنجانیم باید کل کار و عادت هایمان را لیست کنیم برای هر کدام از کارها ارزش گذاری کرده و سپس کارها را اولویت بندی کنیم. یک سری کارها هستند که در کل مثبت و خوبند ولی الان دارای اولویت نیستند به طور مثال یک دانش آموز به خاطر اینکه علاقه دارد در آینده در رشته ی خودش فرد موفقی بشود تصمیم گرفته است که امسال برای یادگیری یک نرم افزار به یک آموزشگاه مراجعه کند و در دوره ی کامل آموزش نرم افزار ثبت نام کند مثلا نرم افزار Autocad یا زبان برنامه نویسی C# یا نرم افزار های گرافیکی یا حسابداری را یاد بگیرد. درست است که این تصمیم در کل تصمیم خوب و مثبتی است ولی به خاطر محدودیت منابع یا همان زمان، در سال جاری اصلا انتخاب و تصمیم مناسبی نیست . زیرا سال سوم هنرستان و سال کنکور تکرار شدنی نیست. اگر شما در امتحانات نهایی و گرفتن دیپلمتان با یک معدل خوب سهل انگاری کنید، در آینده فرصتی برای جبران این معدل وجود ندارد . و برای همیشه معدل دیپلم شما بد خواهد بود اما شما در دوران دانشجویی وقت خالی زیاد دارید و می توانید به محض تمام شدن کنکور به فوق برنامه های دلخواهتان برسید. یا مثلا اگر امسال تصمیم گرفتید خیلی جدی به تناسب اندامتان بپردازید و حتما هفته ای سه بار به باشگاه بروید تصمیم خوبی گرفتید اما این کار باز هم در امسال دارای اولویت نیست شما اگر در دانشگاه دلخواهتان امسال قبول نشوید بعدا حسرت خواهید خورد. این برنامه ی ورزشی سه روز در هفته را لطفا به بعد از کنکور موکول کنید.
تاثیر انتخاب درست اولویت ها در زندگی آینده شما
در بحث شغل هم برای استخدام در هر سازمان یا شرکتی ، چند آیتم را با توجه به سیاست های آن سازمان بررسی می کنند که یکی از آیتم های استخدام افراد برای شغل های متفاوت، معدل است هرکس برای استخدام شدن یا تصاحب یک موقعیت شغلی تمام گذشته ی تحصیلی خودش را باید ارائه کند و شما فرض کنید در امسال کم کاری کردید و معدل دیپلمتان ۱۴ شده و ۴ یا ۵ سال دیگر می خواهید در یک مرکزی شروع به کار کنید این معدل ۱۴ دیپلم ، یک نقطه ی منفی در رزومه ی تحصیلی شما خواهد بود و قابل جبران نیست ولی در کل معدل هرشخص اگر از یک حدی پایین تر باشد برای رزومه آن فرد یک نقطه ی منفی است.
اولویت بندی درست + تمرکز = موفقیت
این بحث اولویت بندی و ترجیح دادن کارها بسیار بسیار مهارت مهمی است و تحقیقاتی که در جهان روی انسان های موفق در زمینه های مختلفی مثل کسب و کار یا علمی انجام داده اند به این نتیجه رسیدند که انسان های موفق یکی از توانایی های اصلیشان اولویت بندی کارها و تشخیص کارهای مهم از غیر مهم بوده است.این موضوع در مصاحبه با رتبه های برتر کنکور هم قابل مشاهده است که فرد رتبه برتر در سال کنکور کارهای مهم را از غیر مهم تشخیص داده است و با توجه به اهمیت کارها ،کارهای مهم را در اولویت بالاتری قرار داده است. درکل زمانی که همه ی کارهای ما مهم باشند ما موفق نخواهیم شد یعنی اگر من بخواهم روزی دو ساعت باشگاه بروم هر هفته با دوستانم به گردش بروم در امتحانات نهایی بهترین نمره را بگیرم و در کنکور رتبه یک رقمی را هم کسب کنم چون همه ی خواسته های من مهم و دارای اولویت بالایی هستند من قطعا نمیتوانم برای همه کارهایم وقت بگذارم. یک جمله معروفی راجع به اولویت بندی کارها هست که میگه وقتی همه چیز توی زندگی من مهم باشد چون من نمیتوانم به همه ی آن کارها برسم انگار که هیچکدامشان مهم نیستند.
یکی از راه های اصلی موفقیت در هر کاری تمرکز روی آن کار است شما باید بتوانید امسال روی کارهای مهمتان تمرکز کنید و زمان بگذارید تا به خواسته هایتان برسید. در آخر امسال حاشیه ها و فوق برنامه هایتان را به حداقل برسانید و گرفتن دیپلم با معدل بالا و قبولی در دانشگاه دلخواهتان را در اولویت اصلی کارتان قرار دهید.
هنرستان یار حامی دانش آموزان هنرستانی سراسر کشور

دپارتمان مشاوره هنرستان یار